1.6.06

Jarkko Laine: Tupakointi on halvempaa kuin rakentaminen (Johnny Kniga 2006)

Jarkko Laineen, itseään suuremmalla maineella varustetun turkulaisen kirjailijan, viimeisin teos, Tupakointi on halvempaa kuin rakentaminen, mainitaan etukannen liepeessä tekijänsä ”noin kolmanneksikymmenenneksi”, ja on harvinaislaatuinen ilmestys nykykirjallisuudessa: nimekkään tekijän mietekokoelma. Jonkinasteisella painoarvolla varustettua henkilöä tietenkin tarvitaankin tällaisen teoksen taustalle, sillä kyseessä on tarkoituksellisen spesifillä aiheella varustettu kannanotto yhteiskunnassa käytävään keskusteluun. Ja sen aiheenhan paljastaa jo kirjan ulkonäkö: tupakointi.

”Marlboro-miehetkin kuolevat. Mutta miehinä.”
Kymmeniin erilaisiin osa-alueisiin (esimerkiksi ”Tupakkalakko”, ”Nuuska”, ”Tupakkayskä”) jaotellut enimmäkseen yhden virkkeen mittaiset mietteet ovat monimuotoisuudessaan onnistuneita, vaikka niiden poliittisesta korrektiudesta voi, ja useimpien mielestä kai pitääkin, olla Laineen kanssa eri mieltä. Tässä kokoelmassa tupakointi esiintyy positiivisena, hyväksyttävänä ja elämään kuuluvana jokapäiväisenä elementtinä. Provokatorisuus on tietenkin tahallista, minkä jo takakansiteksti paljastaa: ”Tämä pikku kirjanen on kaunokirjallinen teos, jonka mahdollisia vaikuttimia yhteiskunnassa käytävästä keskustelusta voi jokainen arvioida itse tykönään.” Joka tapauksessa teoksen häpeämättömän tupakkamyönteinen ote saa ainakin vapaamielisemmän (puhumattakaan samanmielisestä) lukijan hymähtelemään tyytyväisenä. Paikoitellen Laineen runoilijaminäkin kohoaa esiin: ”Moskovan valot - parvekkeilla miljoonat kiiluvat savukkeenpäät.”

Krapulaan auttaa kahvi, mutta kännin kruunaa tupakka.
Jonkinlaista kadonnutta aikaahan tässä teoksessa ollaan metsästämässä; on tupakkahuoneet, piipputupakat, kessu ja työmiehen ansaitut tupakkatauot. Näistä huolimatta kokoelma on sidottu myös nykyhetkeen ottamalla mukaan tupakointikielto, verotus ja VR:n piskuiset tupakkahuoneet. Tarkoitus ei siis ole niinkään velloa nostalgiassa vaan pitää yllä tupakoinnista vielä jäljellä olevia positiivisia mielikuvia, ja sympaattisen kuvan tupakoinnista Laine teoksellaan kieltämättä onnistuukin antamaan. Osaltaan tähän varmasti vaikuttaa ratkaisu kehystää jokainen ajatus tupakka-askin varoitustekstin mieleen tuovan paksun mustan kehyksen ympärille. Miellyttävämpihän se olisikin lukea rasian kyljestä syöpävaroittelun sijasta esimerkiksi ”Tupakointi takaa sinulle vapaan vyöhykkeen.”

”Ravintola jossa ei saa tupakoida on kuin bileet joissa ei saa jorata.”
Tarkoitushakuisuudestaan huolimatta tätä teosta ei ole syytä ottaa liian vakavasti. Loppujen lopuksihan kyseessä on vain tahallisen ylilyövä kannanotto yhteiskunnalliseen keskusteluun tupakkalaeista ja tupakoinnin seurauksista; tupakansavun takaa jyrähtävän äijälauman (sillä missään nimessä ei pidä vähätellä sitä seikkaa, että kirjan on kustantanut nimenomaan yleensä rasittavankin rock-henkinen ukkokerho Johnny Kniga) mielipide siitä miten asioiden pitäisi todella olla. Välillä Laineella on toki hyviäkin argumentteja, esimerkiksi ”Tupakansavussa kuolee vähemmän ihmisiä kuin ruudinsavussa”, mutta teoksen julkaisusta huolimatta hän lienee silti vähemmistön edustaja mielipiteineen. Joidenkin pahasti kuluneiden ajatusten mukana olo myös hämmästyttää. Eiköhän jokainen ole jo kouluaikoina kuullut väitteen ”Tupakoimattomatkin kuolevat kaikki.”

”Säästä hihojasi - anna tupakan palaa.”
Ehkä ylpeän äijämeiningin sijasta on sittenkin syytä puhua poikamaisesta irvailusta. Mitä humoristisemmalla otteella Laineen teosta lukee, sitä enemmän siitä todennäköisesti nauttii riippumatta siitä, mikä on oma kanta tupakointiin. Tarkoituksellisena tupakanvastustajien ärsyttäjänäkin Tupakointi on halvempaa kuin rakentaminen varmasti toimii, mutta onko ärsyttämisellä sittenkään lopulta kovin pitkällisiä vaikutuksia yhteiskunnallisessa keskustelussa, sitä voi miettiä. Olen joka tapauksessa tyytyväinen siitä, että teos on julkaistu. Näin suoraan mielipiteensä ilmaisevaa kirjallisuutta näkee valitettavan harvoin.

Arvostelun väliotsikot ovat lainauksia teoksesta.