Harri Raitis: Tannerheimin ritarit (Enostone 2005)
Syvemmällä tasollaan teoksen pääpaino on kahdella kysymyksenasettelulla. Ensimmäinen on kuinka Suomi saattoi taistella jatkosodassa fasistisen Saksan rinnalla. Kuinka veljellistä aseveljeys todellisuudessa oli, siitä ei ole olemassa vain yhtä totuutta. Ylimmillä upseereilla oli varmasti tiiviitkin suhteet Saksaan, ja kävihän Olavi Paavolainenkin kolmannen valtakunnan vieraana, mutta oliko siltikään kukaan todellisuudessa natsi? Toinen kysymys on, kuinka olla sosialisti ja taistella sosialistista Neuvostoliittoa vastaan. Jatkosodan jälkeen tilanne oli ongelmallinen vasemmistopuolueille: toisaalta oli Moskovasta käsin ohjailtu SKDL:n nimellä kulkeva kommunistinen puolue, toisaalta tannerilainen SDP, joka pyrki erottautumaan Stalinin Neuvostoliitosta. Onko kansanvaltaan oikotietä, johtaisiko ulkoisten voimien avulla suoritettu vallankumous kommunistiseen onnelaan?
Mutta millaisia vastauksia kysymyksiin teos tarjoaa, sen saa jokainen selvittaa itse lukemalla kirjan, sillä mikäli kriitikko voisi artikkelissaan muutamalla sanalla sen selittää, ei tällaisia teoksia kirjoitettaisi.
En tiedä, onko teos kirjakaupassa laitettu historiallisten romaanien vai sotaromaanien kanssa samaan hyllyyn, mutta kumpaankaan genreen se ei erityisen hyvin sovi. Romaani perustuu väljästi todellisiin henkilöihin ja historiallisiin tapahtumiin. Kirjan lopussa kirjailija kertoo teoksen syntyneen Varjosen henkilöhahmon ympärille. Varjonen oli käynyt samaa Turun klassillista lyseota kuin Raitis pari vuosikymmentä myöhemmin. Sodan aikana Varjonen palveli kuuluisassa Haavion komppaniassa yhdessä Jylhän ja Paavolaisen kanssa. Sodan jälkeen hän toimi sosiaalidemokraattien puoluesihteerinä. Teos kertoo faktat tarkasti ja kuvaa henkilöt elävästi. Useimmiten kuitenkin historiallisen romaanin genren alle kuuluvat teokset sijoittuvat myöhäisintään 1800-luvulle. Historiallisten romaanien ajatellaan usein olevan tyyliltään romantisoivia ja kohdeyleisönä ovat naiset.
1 Kommentti(a):
Tarkoitatko nyt Reino Lehväslaihoa, vai onko tämä "Lehtolaiho" joku minulle tuntematon suuruus?
Lähetä kommentti
<< Home